Uitslag 125 cc Dutch TT 2007


Trotse Roy Pouw beste Wild Card rijder tijdens 77e Dutch TT.

Het krijgen van een Wild Card, het kwalificeren voor de race en het vervolgens uitrijden van de 77e A-Style Ducth TT in de klasse 125 cc. Het overkwam Roy Pouw uit het Drentse Kerkenveld, coureur van het Cool Rentals Racing Team Holland uit Hoogeveen. Het mogen rijden van de TT is maar weinig coureurs op deze jonge leeftijd gegeven. Zat Roy vroeger nog met gespannen blik op de Geert Timmer tribune zijn helden te aanschouwen, nu stond hij zelf op de startinggrid van het heilge asfalt en zag daarmee een jongensdroom in vervulling gaan. Wat een spektakel zo’n week op Assen. Alle ingrediënten waren aanwezig om tot goede resultaten te komen, maar het moet nog wel even gebeuren natuurlijk.

Dinsdags was het team al vertrokken naar het circuit in Assen om in te gaan huizen op het circuit. Vanaf woensdag heb je aan allerlei plichtplegingen te voldoen. Interviews voor radio en TV, de bijbehorende fotoshoots voor de landelijke media, motorkeuring, medische keuring, noem het maar op, het komt allemaal voorbij. Roy gaat er mee om als een volleerde prof. Daarnaast moest Roy zich voorbereiden op de kwalificatietrainingen die voor de donderdag en vrijdag op het programma stonden. De weersvoorspellingen waren voor de vrijdag niet zo gunstig, dus zou het in principe moet gaan gebeuren in die ene kwalificatie op de donderdag. Dit bracht toch wat extra druk met zich mee, echter de “Iceman” uit Kerkenveld wist hier goed mee om te gaan. Tijdens de slechte generale op de Nürburgring liep zijn Aprilia racer als de brandweer, echter door twee ramacties van medecoureurs eindigde dat weekend in mineur. Er moest door de monteurs hard gewerkt worden om alles TT klaar te krijgen. Toch gaf de toen aanwezige snelheid in de machine Roy voldoende vertrouwen voor een goed resultaat.

Dat zijn monteur Lau Wopereis en begeleider Harold de Haan de zaakjes perfect op orde hadden bleek wel na het einde van de kwalificatie. Als best geklasseerde Nederlandse Wild Card rijder stond Roy ruim binnen de tijdslimiet geklasseerd. Een compliment waard. Lau weet als Aprilia-kenner bij uitstek de racemachine op scherp te zetten, terwijl Harold als meervoudig Nederlandse Kampioen al zijn TT ervaringen uit het verleden op Roy weet over te brengen. Zoals verwacht regende het tijdens de tweede kwalificatie en wist niemand zijn tijd nog te verbeteren. Daarmee was het feest in de hospitality van Cool Rentals Racing Team een feit. Roy staat geklasseerd als beste Nederlandse Wild Card rijder. Helemaal top. Ook de andere Wild Card rijders Patrick van de Waarsenburg, Jasper Iwema en Ferry Stoffer staan erbij.

Zaterdags moet het dan gebeuren. Daar sta je dan, aan de start van je eerste GP en op je eigen “Drentse hei” als deelnemer van de 77e A-Style Dutch TT. Het is genieten van de bovenste plank. Al dat publiek, de ambiance, het is fascinerend en indrukwekkend tegelijk. Dan gaat het startlicht uit en dan begint datgene waar de hele week naar toe is geleefd, de TT. Roy komt de eerste ronde als laatste Nederlander door maar begint direct aan een opmars naar voren. De vaste orde in het Grand Prix circus is zoals verwacht een maatje te groot. Wat dan telt is om de Nationale concurrenten voor te blijven als wedstrijd binnen een wedstrijd. Dit lukt de Cool Rentals Racing coureur heel erg goed. Al naar enkele ronden had Roy de andere Wild Card rijders gepasseerd en reed met zeer constante rondetijden steeds verder van hun weg. Met nog enkele ronden te gaan werd Roy gepasseerd door de latere podium kandidaten en wereldtoppers Pasini, Faubel en Talmacsi. Roy probeert aan te sluiten om zodoende te kijken hoe deze toppers de lijnen rijden. Want zo vaak krijg je niet de kans om op dit niveau mee te doen. Uiteindelijk finisht de Rookie Of The Year 2006 op een dertigste plaats, ruim voor de andere Nederlanderse Wild Card rijders en daarmee is Roy zijn missie uiteindelijk geheel geslaagd. Hij geniet zichtbaar enorm van de uitloopronde, waarbij hij zwaait naar het vele publiek en als toegift nog even een burn-out ten toon spreidt. Dit tot groot genoegen van het publiek op de tribune, wat hem trakteert op een groot applaus.

Bij binnenkomst is de emotionele ontlading van de aanhang groot en krijgt iedereen die zo hard heeft gewerkt voor dit resultaat de credits van Roy. “Samen met het team is ervoor gezorgd dat dit resultaat is neergezet. Ik heb zoveel geleerd deze week, dat is werkelijk ongelofelijk”, zegt Pouw, met de blik alweer vooruit. “Deze ervaring zal mij helpen ook in de komende races voor het Nederlandse Kampioenschap vooraan mee te strijden”. Vragend dat hij daarmee doelt op de titel antwoordt hij diplomatiek; “Dat zou het seizoen wel compleet maken natuurlijk, maar na de TT kan die eigenlijk al niet meer stuk, toch?”.

Redactie Cool Rentals Racing Team Holland.

Foto's: Kees Siroo en Geert Guchelaar

 

 




© 2007 Cool Rentals Racing / Team Holland - Wijzigingen voorbehouden