Coureur Roy Pouw Rookie Of The Year 2006

De 14-jarige coureur Team Holland coureur Roy Pouw uit Kerkenveld kreeg het afgelopen weekend tijdens de afsluitende wegraces voor het Nationale Kampioenschap een ereprijs uitgereikt. Roy, uitkomend in de klasse 125 cc, mag zichzelf een jaar lang ?Rookie of the Year? noemen. Dit is een prijs van de Stichting Motorwegraces Assen en de Motorclub Assen en Omstreken, gesteund door de KNMV en het TT Circuit Assen. Roy onderscheidde zich van alle coureurs die in 2006 debuteerden en uitkwamen in de klassen 125cc, 250cc, Dutch Superbikes of Supersport, als meest talentvolle coureur. Roy heeft het afgelopen seizoen de meeste punten behaald en ontvangt daarmee de prestigieuze titel ?Rookie of the Year?. Tijdens de huldiging nam hij de bijbehorende krans, bekers en oorkonde dan ook stralend van trots in ontvangst. Een bekroning op een seizoen die zich, terugkijkend, kenmerkte door een bijzonder leerzaam jaar met vallen en opstaan.

Zo begon de jonge Team Holland coureur de voorbereidingen op het seizoen ijzersterk. Tijdens een trainingsstage in Spanje reed hij veelbelovende en snelle tijden. Achteraf gezien hebben problemen met de afstelling van de vering ervoor gezorgd dat hij in korte tijd enkele malen zwaar ten val kwam. Zoveel pijn doet vanzelfsprekend ook een aanslag op het zelfvertrouwen van een dergelijk jonge coureur. De problemen met de vering werden door het team professioneel opgelost en vanaf dat moment voelde de Honda racemachine weer vertrouwd aan en kwam ook het racegevoel en het plezier in het racen weer terug. Ook met de sportieve prestaties ging het vanaf dat moment weer de goede kant op en verbaasde hij vriend en vijand door tijdens hectische races in Spa Franchorchamps zijn eerste podiumplaats in het Vacansoleil ONK te pakken. Met die derde plaats, de deelname aan de daarop volgende selectiedagen voor de Red Bull MotoGP Rookie Cup, was Roy mentaal weer helemaal terug en lag de puzzel weer gepast in elkaar. Ook in het uiterst competitieve Duitse Kampioenschap IDM werden punten gescoord en boekte hij veel vooruitgang in het spel motorracen.

Afgelopen weekend was er op het circuit van Assen de ?Race Of The Champions? ter afsluiting van het raceseizoen 2006. Roy trainde zich tijdens de kwalificatie naar een 6e tijd met een verbetering van zijn PR met bijna 2,5 seconden. In een veld van dertig gelauwerde en internationale coureurs was deze 6e tijd een bijzondere prestatie. Voor hem stonden bijna allemaal mannen met GP ervaring. De race beloofde een waar spektakel te worden en de heren coureurs stelden daarin niet teleur.

Met een uitstekende start mengde de Team Holland coureur zich in het eerste deel van de wedstrijd in de strijd om de eerste vijf plaatsen. De kop wist zich vervolgens los te rijden en was niet bij te houden. Roy verbeterde traditiegetrouw opnieuw zijn snelste rondetijd en reed enkele ronden op de 5e plaats met achter hem enkele ervaren coureurs. Er ontstond een boeiende strijd en contact werd daarbij niet gemeden. In de laatste ronde werd Roy hiervan de dupe en moest uitwijken voor een gewaagde inhaalactie naast hem. Hiermee verloor hij de 5e plaats en moest in de wellicht zijn sterkst gereden race ooit, genoegen nemen met de 8e plaats. Een absolute topprestatie, want hij liet enkele internationale topcoureurs achter hem. Zelf dacht de jonge sportman daar natuurlijk anders over. Met deze klassering sluit hij een debuutjaar in het Nationale Kampioenschap af met een 6e plaats. Een plaats waar voor aanvang van het seizoen voor was getekend.

Roy Pouw, zoals het gerenommeerde motorblad Moto73 afgelopen week schreef, daar gaan we nog veel van horen.