Opnieuw podiumplaats voor Roy Pouw bij Pinksterraces Oss

Traditiegetrouw zijn de Pinksterraces voor het Nederlandse Kampioenschap wegracen voor motoren (ONK) op het meest zuidelijke circuit van Nederland, te weten het stratencircuit Paalgraven te Oss. Samen met Hengelo Gelderland en Eemshaven in Groningen zijn dit de enige overgebleven stratencircuits van Nederland, waar veel coureurs toch enigszins gereserveerd naar toegaan. Nostalgie uit vroegere jaren is voor de verhalen leuk natuurlijk, maar tegenwoordig speelt veiligheid een grotere rol dan voorheen.

Daarom hadden een aantal coureurs ervoor gekozen om op dit circuit niet aan de start te verschijnen. Voor coureur Roy Pouw van het Cool Rentals Racing Team Holland was het daarentegen beslist noodzakelijk om hier wel te gaan rijden, ook al hebben de stratencircuits ook niet zijn voorkeur. Voor het kampioenschap zijn alle eventueel te behalen punten belangrijk, dus was de keus om toch te gaan starten snel gemaakt.

De kwalificatietrainingen verliepen zoals altijd. De eerste trainingen resulteerde met behouden een behoedzaam rijden in een twaalfde tijd, wat niet tot grote tevredenheid stemde binnen het team. Tijdens de tweede kwalificatie ging Roy er even goed voor zitten en een vijfde trainingstijd zorgde ervoor dat Roy vanaf de tweede startrij kon vertrekken voor de race, te rijden op Pinkstermaandag.

De race werd een ware veldslag. Mede doordat de “Classics” voor de 125 cc mochten starten was er veel olie en benzine op de baan gekomen. Tijdens de regen kon je in de bochten een ware blauwe oliefilm op het circuit waarnemen. Het was dus zaak voor de heren coureurs om hier alert mee om te gaan, daar elke kleine fout dan direct wordt afgestraft op deze gladde ijsbaan.

Bijna traditiegetrouw ging Roy slecht van start met zijn Aprilia racemachine en stuurde als tiende, elfde de eerste bocht in en de voor hem inmiddels bekende inhaalrace kon worden begonnen. Door de begeleiders was Roy erop gewezen eerst bekeken te gaan rijden om te zien waar het glad was en waar er voldoende grip zou zijn. Daarna, in het tweede gedeelte van de race, zou Roy dan wat aan kunnen zetten om te proberen hiermee plaatsen winst te boeken. Deze tactiek leek goed te werken. Daar waar collega coureurs zich verkeken op het gladde circuit, reed Roy bekeken zijn ronden. Eerst was het Savelkouls die komt te vallen, van der Aa, van der Mark en van der Velden vallen in de ronden daarna. Roy rijdt hierdoor al op de vijfde plaats. Nadat Verhoef en Stoffer ook kennismaken met het asfalt schuift Roy door naar een derde plaats. Pa Pouw geeft aan zoon lief door het “koppie” nu te gebruiken. Roy reageert hierop door in dezelfde ronde de snelste raceronde uit de wedstrijd neer te zetten.

Joop Timmer wist na zijn bliksemstart de wedstrijd onbedreigd te winnen voor de Ossenaar Mark van Kreij, die voor eigen publiek een tweede plaats wist te behalen. Op het podium gingen de kurken knallend van de flessen. De veertienjarige Cool Rentals Racing coureur trakteerde zijn monteur Wopereis op een flinke dosis champagne, al moest daar nog wel even een sprintje voor getrokken worden. Met deze uitslag verstevigt Roy zijn derde plaats in het Nationaal Kampioenschap 125 cc.

Redactie Cool Rentals Racing Team Holland.




© 2007 Cool Rentals Racing / Team Holland - Wijzigingen voorbehouden