Uitslag 125 cc Eemshaven


Roy Pouw pakt podiumplaats in Eemshaven.

Op het meest Noordelijke circuit van Nederland, stond de tweede race voor het Open Nationale Kampioenschap wegracen op de kalender. Onder zomerse omstandigheden werden door de Stichting Motorsport Evenementen Eemshaven weer perfecte races georganiseerd op een van de laatste wegracecircuits van Nederland.

Voor coureur Roy Pouw van het Cool Rentals Racing Team Holland was dit zijn eerste race voor het ONK 125 cc in 2008. Zoals bekent, moest Roy bij de openingsraces op het circuit van Assen verstek laten gaan. Dit in verband met de verplichtingen die de selectie voor het DeGraaf Exact GP Talent Project 2008 met zich meebrengen.

De trainingen in Eemshaven werden door het team benut om een goede race-setup te vinden voor de Aprilia racemachine van Roy. Dit bleek nog een hele opgave voor de techneuten. Eerder die week bleek namelijk dat de bestelde onderdelen bij Aprilia niet naar Nederland waren verstuurd, maar waren meegestuurd naar China, waar het DeGraaf GP Team naar toe was vertrokken voor WK wedstrijden. Er werd verondersteld dat Roy zijn monteur Lau Wopereis de spullen daar nodig had.

Door het missen van deze essentieel belangrijke onderdelen werden de kwalificatie trainingen voor Roy een zware opgave met een onwillige machine die niet vooruit was te branden. Met een uiteindelijke zevende tijd was Roy, gezien het technische malheur, zeker niet ontevreden. Voor de monteurs was er dus nog veel werk te verzetten om toch de snelheid te vinden die noodzakelijk is om vooraan mee te mogen strijden om de te verdelen podiumplaatsen.

Zondag ’s morgens, tijdens de vrije training werden de laatste wijzigingen geprobeerd en dit leek goed uit te pakken. Na het analyseren van de data werden nog enkele kleine wijzigingen doorgevoerd om voor Roy een zo goed als mogelijke racemachine neer te zetten.

Vol vertrouwen ging Roy de race van start. Hij had immers dertien ronden de tijd om zich door het veld naar voren te strijden. Van de Mark ging er als een raket vandoor en was voor de concurrentie niet meer bij te halen. Roy zelf zat in een goed ritme en reed rondetijden die bijna vijf seconden sneller waren dan tijdens de kwalificatie. Dit resulteerde erin dat Roy ronden lang op een derde plaats reed en zichtbaar dichterbij nummer twee in de wedstrijd Joop Timmer kwam. Zij drang om naar voren te komen ging nog bijna mis toen bij het “te laat” aanremmen van de Havenbocht de machine twee keer van achter helemaal los van de grond kwam. Roy koos eieren voor zijn geld en liet de machine even rechtdoor lopen met als gevolg enkele plaatsen verlies.

Roy had de smaak nu te pakken en beet zich helemaal vast in voorganger Jerry van der Bunt en komt met grote stappen dichterbij. Helaas voor het publiek valt van der Bunt uit met mechanische problemen en blijft een mooi gevecht om plaats drie helaas uit. Roy rijdt nog wel even de tweede snelste raceronde, daarmee aangevend dat het met de machine prima gaat. Bij het vallen van de finishvlag is Roy blij met zijn derde plaats en neemt hij zijn beker en champagne in ontvangst. Samen met van der Mark en Timmer worden de flessen ontkurkt en feestelijk leeggespoten, dit tot vermaak van het aanwezige publiek.

In een reactie van Roy werd alles nog eens kritisch belicht. “Als ik deze tijden tijdens de kwalificatie had kunnen rijden dan........, maar ja, dat is motorsport. We hebben als team weer veel geleerd en kunnen daar bij de volgende wedstrijden ons voordeel weer meedoen.”

Redactie Cool Rentals Racing Team Holland.




© 2007 Cool Rentals Racing / Team Holland - Wijzigingen voorbehouden