Roy Pouw pakt zijn 1e podium op Franchorchamps

Nadat wegrace coureur Roy Pouw uit Kerkenveld (dr.) bij de voorgaande ONK wegraces te Assen nog een verrassende 4e plaats had weten te scoren, wist hij ook in de Belgische Ardennen opnieuw voor een ongelooflijke mooie verrassing te zorgen. Op het legendarische circuit Spa Franchorchamps werden afgelopen weekend maar liefst twee races verreden voor het ONK 125cc. De 14 jarige Roy Pouw had begin vorige week de vrije trainingen aangegrepen om alvast, de voor hem volstrekt onbekende baan, te verkennen. Dit, om later die week niet onvoorbereid de kwalificatietrainingen te moeten rijden. Die extra gereden kilometers zijn, zo bleek maar weer, van onschatbare waarde gebleken.

Tijdens de kwalificatie was het dat typische ?Ardennen? weer. Een halfnatte baan waarop niet lekker volluit gereden kan worden. Dan weer regen, dan weer droog. Alleen op de ideale lijn is er een smal, droog spoor. Juist dan is het belangrijk om een goede tijd te kunnen zetten, want voor je het weet gaat het in de Ardennen opnieuw regenen of erger, lig je er zomaar naast op dit bijna 7 km lange en verraderlijke circuit. Roy wist tijdens deze kwalificatie naar een mooie 10e startplaats te rijden, waarbij ook nog eens van regenband naar slicks gewisseld moest worden. De kwalificatie was daarmee eigenlijk een grote loterij.

Zaterdag: Race 1. Roy heeft een bliksemstart in het gecombineerde veld van 125 en 250 cc machines. Roy pakt direct enkele coureurs en komt in een groepje terecht die telkens stuivertje wisselt om plaats 5. Door een valpartij vlak voor het muitende groepje raakt Roy de aansluiting kwijt en wordt daarbij op het laatst ook nog gehinderd door een langzamere 250 cc coureur. Daarmee verpeelt hij de 5e plaats en moest zich tevreden stellen met een 6e plaats. Winnaar werd Gert-Jan Kok, voor Rob Verhoef en Patrick van de Waarsenburg. Toch hebben Roy en het team een zeer tevreden gevoel over gehouden aan deze goed gereden race. Roy gaf het deze week al aan:? Ik ga voor het podium?. Met dit resultaat is dat niet ondenkbaar en is hij zondags beslist niet kansloos is voor zijn eerste podiumplaats in het debuutjaar.

Zondag: Race 2. Deze race wordt er 驮 die wordt verreden in twee delen. In het 1e deel weet Roy goed te starten en komt opnieuw in hetzelfde groepje terecht, strijdend om plaats 5. Na vijf ronden gaat het echter goed mis, Walter Bek en ook Henk de Ruiter gaan er hard af, waardoor de wedstrijd wordt stilgelegd. Roy lag op dat moment al op een prima 3e plaats. Na de herstart is Team Holland coureur Pouw die al na twee ronden verrassend, sensationeel en brutaal de leiding in de wedstrijd neemt en zijn eerder geuite woorden om lijkt te gaan zetten in daden. De huidige kampioen Gert-Jan Kok laat er echter ook geen gras over groeien en pakt resoluut de leiding terug van Pouw. Assenaar van de Waarsenburg mengt zich ook in dit mooie gevecht en gaat uiteindelijk beide kemphanen voorbij. Roy zet vanaf plaats 3 zijn gashandel nog even goed open en dringt met een absoluut snelste raceronde nog aan bij Kok, maar moet uiteindelijk toch genoegen nemen met een 3e plaats. Fantastisch. De doelstelling voor het leerjaar is finishen bij de top 10. Als je bij je 6e wedstrijd dan op het podium mag gaan staan, is dat als een stoute jongensdroom die uitkomt. In de stand voor het Nationaal Kampioenschap lijkt een plaats bij de top 10, met bovengenoemde resultaten, zo goed als zeker.

Redactie Team Holland.




© 2007 Cool Rentals Racing / Team Holland - Wijzigingen voorbehouden