Roy Pouw klaar voor de start van seizoen 2006.

Team Holland coureur Roy Pouw uit het Drentse Kerkenveld staat te popelen om van start te gaan voor zijn nieuwe raceavontuur.

Na een jaar minibiken, een jaar 125cc Junior-Cup racen, is nu het echte werk begonnen. Op een door van Leeuwen Motorsport geprepareerde Honda RS 125cc gaat de dertienjarige Roy in 2006 van start in meerdere kampioenschappen. Het Open Nederlands Kampioenschap (ONK), het Internationale Deutsche Motormeisterschaft (IDM) en wellicht enkele EK wedstrijden later in het seizoen staan op de druk bezette kalender van de talentvolle debutant. Om goed voorbereid aan de start te verschijnen is er hard getraind aan de fysieke conditie en zijn er onlangs een aantal buitenlandse trainingen geweest. Belangrijk, omdat alles dit jaar nieuw is voor Roy. Eind vorig jaar al werd de eerste training verreden in het Spaanse Almaria. Onlangs werd de daar ingeslagen weg vervolgd, en wel op de circuits van Barcelona en Valencia.

Aangekomen in Barcelona werd er rustig begonnen met het trainingsprogramma. Onder ideale weersomstandigheden kon Roy rustig werken aan de race-setup van de Honda en het vinden van race-ritme. Al naar gelang de dagen vorderden kwam de snelheid dan ook als vanzelfsprekend. Diverse zaken werden uitgeprobeerd, met als resultaat prima tijden voor de jongeling van Team Holland. De rondetijden werden echter niet als uitgangspunt gesteld tijdens deze trainingen, maar waren natuurlijk wel een goede indicatie om te zien dat de heren monteurs samen met Roy op de goede weg zaten. Het vinden van de juiste zit op de racemachine, het leren omgaan met een andere racer dan een Cup Aprilia, dat waren de zaken die als pre op de af te werken trainingslijst stonden. Na twee intensieve dagen werden de spullen gepakt en vertrok de karavaan naar het zuidelijker gelegen circuit Ricardo Tormo te Valencia.

In Valencia bleken de weersomstandigheden warmer dan de dagen ervoor, maar daarbij stond er een verraderlijke strakke wind, die Roy nog bijna een keer verraste. Ook hier stond het maken van veel kilometers op het programma. Na vier intensieve dagen trainen gaf Roy aan dat het tijd was om te gaan stoppen. Na meer dan 750 racekilometers te hebben gereden, begon het kaarsje langzaam uit te gaan. Geprezen werd hij om zijn professionele benadering van de sport. Want, hoe vaak gebeurt het niet dat aan het einde van zulke intensieve dagen de concentratie verminderd, met als gevolg valpartijen en blessures.

Ook zijn Roy zijn prestaties bij de KNMV niet onopgemerkt gebleven. Hij kreeg zelfs een start toegewezen voor de EK races 125 cc, welke tijdens de afgelopen Paasdagen op het vernieuwde TT circuit van Assen al zijn verreden. Helaas voor Roy, greep de Europese Motorbond UEM in en stak een stokje voor het initiatief van de KNMV, om jong talent zo vroeg mogelijk op een hoog niveau te laten rijden. Hij moest 14 jaar zijn om te mogen starten en dat duurt helaas nog even.

Onlangs mochten de heren coureurs kennis gaan maken met het totaal vernieuwde TT Circuit van Assen. Ook Roy heeft hier zijn eerste meters gereden met als doel het vinden van een goede race-setup waar hij later in het seizoen zijn voordeel mee kan doen bij de ONK wedstrijden.

Tevreden en voldaan kan het team terugzien op alle trainingsdagen. Ook de technische inbreng van Everard van Leeuwen bleek van onschatbare waarde. De resultaten van vier dagen Spanje en de dag op Asen hebben bij iedereen een “ik kan niet wachten tot het seizoen begint” gevoel teweeg gebracht. Ondanks dat de pas 13-jarige Roy voor het eerst met zijn nieuwe Honda racer mocht kennismaken, waren de resultaten meer dan verrassend en uiterst hoopvol.

Team Holland ziet dan ook met belangstelling uit naar de eerste IDM wedstrijd op 13 en 14 mei op het circuit van Hockenheim. De eerste ONK wedstrijd is op 21 mei aanstaande in het Gelderse Hengelo.

Redactie Team Holland.





© 2007 Cool Rentals Racing / Team Holland - Wijzigingen voorbehouden